Bloggnorge.com // stianpaatur
Start blogg

stianpaatur

Bare enda et Bloggnorge – Gratis blogg-nettsted

Den ultimate guiden

Kategori: Ukategorisert | 0 kommentarer » - Skrevet mandag 1. september , 2014 kl. 18:13

Det har vært stille fra meg en god stund nå, og forklaringen er selvsagt at all min tid har gått med til å skrive:

Stians ekstremt ufullstendige guide til et vellykket(?) Sør-Amerika opphold!!

 

Ting man bør unngå (og som er mer eller mindre smertelig selverfart):

 

  1. Ikke gå fra smartelefonen din på et uteserveringsbord i mer enn ti minutter. Feltstudier er entydige i konklusjonen: Den vil bli stjålet!
  1. Dersom du skal besøke Iguazu-fossene, og det SKAL du om du er på dette kontinentet, og bestemmer deg for å ta en av rib-båtene inn mot selve fossefallet, ta enten med deg fullstendig skift eller still i fullt sydvest…… Du blir bløt og du er ikke tilbake på hotellet/herberget før tidligst noen timer etterpå.
  1. Og apropos Iguazu-fossene og naturreservatet som omgir de. Ta med myggspray eller bruk heldekkende klær. Stikkene er i skrivende stund fortsatt ikke borte og det er nå tre uker siden jeg var der. Og de klødde! Mye!
  1. Å ta ei natt i leiebilen i nordlige fjellstrøk i Argentina virket i utgangspunktet som en fornuftig og ikke minst økonomisk gunstig ide, men det var før jeg forstod at temperaturen kryper faretruende nær null på vinteren på over 2000 meters høyde og at soveposen lå igjen i ei leilighet i Buenos Aires. Bilen ble gående en del på tomgang den natta… Fordelen var at jeg fikk en særdeles tidlig start på neste dag.
  1. Ikke overvurder egen fysisk kapasitet på over 4000 moh uten særlig tilvenning. Selv for en tidligere godt trent backpacker på 36 så var det som å puste gjennom et sugerør da motbakkene skulle forseres.

 

P1020991

 

  1. Dersom du er glad i livet bør du tenke deg om to ganger før du blir med på nachspiel etter en kveld ute i Lima. Her kjører man bil på byen om man bor et stykke unna. Men man tar også bilen hjem igjen, uavhengig av promillenivå. Man leier helt enkelt designerte sjåfører som patruljerer gatene til å kjøre deg ut av det trafikkerte bybildet, deretter smetter du helt enkelt inn bak rattet og tar sjarmøretappen selv. Med to eller mer i promille! No problemo!
  1. Dersom du er ute på en ridetur i en større gruppe, forsøk som gruppe å unngå å få smittende latteranfall som trigger hestene til å skritte og deretter galoppere slik at gauchoen (argentinsk kowboy) må foreta ta en heftig forbiridning med påfølgende bråstopp for å sperre veien for dere….

Ting man definitivt bør gjøre:

  1. Besøke Iguazu-fossene. Verdens nest største fossefall målt i antall kubikkmeter vann som renner gjennom de og et fantastisk skue. Fossefallene stod til forventningene og vel så det. Majestetisk er kanskje det mest beskrivende adjektivet jeg kan komme på. Synd kameraet ble borte dagen før…

 

DSC_0107

 

  1. Spise så mange ”asadoer” i Argentina som overhodet mulig. En asado er en argentinsk barbeque som regel tilberedt av den tidligere omtalt gauchoen. De gutta kan primært to ting: Å ri og å steke kjøtt over åpen varme. Til gjengjeld behersker de begge deler like godt som Messi behersker lærkula. En åpenbaring av et måltid der det tilsynelatende aldri tar slutt på kjøttet. Eller vinen for den saks skyld. Skal man ri etterpå kan det være en fordel å holde igjen litt på den sistnevnte, ref. punkt syv på ting du bør unngå-listen.
  1. Spis biff og dulce de leche i Argentina. Fungerer sikkert sammen også så godt som det er, selv om dulce de leche er en karamelisert sak laget av kondensert melk og en bråte med sukker som hadde fått Karius og Baktus til å snu seg i grava. Om de nå er døde, ingen hørte vel mer fra de etter at de seilte bakover i ganen for mange år siden. Minner litt om HamarPålegg (HaPå), bare enda bedre. NB Sterkt vanedannende.
  1. Drar du til Rio bør du definitivt besøke en favella. De av dere som har lest innleggene til nå vet hvorfor. Annerledes og brutalt men et sted med mye hjerterom. Kan dog være en fordel å velge en passifisert en…
  1. For de som søker litt adrenalinpumpende aktivitet på ferien kan jeg anbefale en taxitur eller to i forannevnte by. På nettene gir de blankt f… i alt som heter trafikklys, det hersker tydeligvis en ikke uttalt regel om at man ikke trenger å ta hensyn til de etter tolv. Og da jeg skulle ta taxi til flyplassen for avreise Buenos Aires kom det opp en ambulansebil med sirener og blålys bak oss. Om sjåføren bremset ned og kjørte pent til siden slik vi er vant med hjemme? Nope! – han valgte i stedet å kjøre fra ambulansen. Lærdommen er: får du et hjerteinfarkt i Rio. Ring taxi, ikke nødnummeret!
  1. Oppleve den ”hellige dal” i Peru og se på steiner som veier opp mot 300 tonn som ble fraktet over avstander på opptil seks kilometer. Fra elveleiet og opp på høyder/fjell. Pyramidene i Egypt er meget imponerende men inkaene lå neimen ikke langt bak hva gjelder ingeniørkunst.
  1. Machu Picchu er selvsagt storslagent, men unngå å bestille tur dagen i forveien… En allerede dyr opplevelse blir bare enda dyrere. Og skal du gå den 43 kilometer lange inka-stien fra Cuzco over fire dager må du bestille minimum seks måneder i forveien og ha tid nok i Cuzco til å venne deg til høyden. Punktet kunne strengt tatt vært med på ting du bør unngå-listen, men Machu Picchu er i seg selv et så fantastisk sted at jeg velger å plassere det her.

 

IMG_0022

 

  1. Kjøpe strikkegenser i Peru. Hjemmestrikkede gensere av nydelig alpakkaull til 85 kroner. Hva skal man si? Du store alpakka!
  1. Besøke Paddy´s Irish Pub i Cuzco. Verdens høyest liggende irske pub. Bare for å ha gjort det.

10.  Slentre i en hengekøye med tærne dyppende nedi et ferskvann i Jericoacoara på Brasils østkyst. Blir ikke så mye mer avslappende enn det… Mange turister, javel, men en herlig atmosfære i den lille byen hvor du ikke finner så mye som en meter med asfalt eller grusvei. Bare sand. Overalt.

 

Stian

 

 

 

 

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.